Social Icons

The Perks Of Being A Wallflower • Stephen Chbosky

6.3.17
Voor Engels moesten we The Perks Of Being A Wallflower van Stephen Chbosky lezen. Ik had de film al gezien en deze vond ik heel goed, dus ik was heel enthousiast om nu ook het boek te lezen. Normaal gezien blog ik niet over schoolopdrachten, maar dit boek is het meer dan waard om eens een uitzondering te maken. 😉

Het boek gaat over Charlie, wie worstelt met zijn adolescentie. Zijn beste vriend heeft zelfmoord gepleegd, waardoor hij er nu alleen voor komt te staan. Hij is eerstejaars op high school, (wat bij ons dus zou overeenkomen met het eerste middelbaar) maar door zijn verlegenheid is hij de eerste weken heel eenzaam. Wanneer hij tijdens een voetbalwedstrijd vraagt of hij bij de coole Patrick en Sam mag gaan zitten, merken zij al snel dat er iets speciaal aan de hand is met Charlie. Ze nemen hem mee naar een feestje en daar wordt snel duidelijk dat hij niemand heeft buiten hen. Ze nemen hem op in hun vriendengroep en zorgen allemaal heel goed voor elkaar.

Charlie krijgt gevoelens voor Sam, wat alles heel gecompliceerd, maar ook heel mooi maakt.


Charlie is een heel speciale jongen. Hij krijgt van zijn leerkracht Engels meer en speciale boeken te lezen dan zijn klasgenoten, waar hij dan essays over moet schrijven. Hij doet dit voor zijn plezier, maar Bill ( zijn leerkracht ) zegt dat hij er zo uitzonderlijk goed in is, dat Charlie begint te dromen over een carrière als schrijver. Hij is heel erg emotioneel, wat maakt dat hij veel moet huilen. Wanneer er iets lief tegen hem gezegd wordt, of wanneer hij zich heel gelukkig voelt, begint hij te huilen. Jammer genoeg heeft hij ook een paar erge dingen, zoals de dood van zijn tante, te verwerken gekregen. Hier heeft hij het extreem moeilijk mee, hij denkt nog heel veel aan haar. Op sommige momenten vergeet hij dat ze dood is, waardoor het achteraf veel harder aankomt en hij "gek" wordt.
Ik vond dit een heel mooi boek, omdat alles zo realistisch was. Ik kon me zo goed inleven in Charlie, dat ik het zelfs raar vond. Charlie is  - net zoals ik - heel introvert en staat altijd klaar voor anderen. Hij wordt overspoeld met alles wat bij de adolescentie hoort, wat heel overweldigend is. Net zoals ik, is hij heel blij met de weinige vrienden die hij heeft. Patrick en Sam worden al heel rap zijn twee "goden", het zijn de enige mensen waarbij hij zich echt zichzelf bij kan voelen. Hij krijgt eventjes iets met Mary Elizabeth, een assertief meisje met een voorliefde voor alles wat "cultureel" is, maar dit draait uit op niks, omdat hij Sam niet kan vergeten.

Zoals ik al zei, heb ik die film ook al gezien. Ik moet wel zeggen dat dit al een aantal jaren geleden is, dus dat ik me niet alles meer herinner. Ik denk eerlijk gezegd wel dat ik het boek beter vond, omdat ik me zo iets beter in Charlie kon inleven. Natuurlijk heb je bij een film een meer "realistisch" beeld, omdat je daar ook werkelijk iets ziet. Emma Watson vertolkt daar Sam, Charlie wordt gespeeld door Logan Lerman en op beide ben ik verliefd geworden. Ze vertolken hun rollen zo geloofwaardig, dat je zou geloven dat het echt over hun gaat.


Nog een "klein detail" dat ik vergeten vertellen ben is dat het verhaal wordt verteld door brieven die Charlie schrijft aan een onbekende. Hij heeft deze gekozen, omdat hij denkt dat hij / zij lief is en hem niet gaat beoordelen. Dit vond ik een leuk gegeven, het lijkt me zelf ook wel leuk om zulke brieven te schrijven en/of te ontvangen.

Ik geef dit boek 4 sterren, omdat ik me kon inleven in Charlie en alles heel mooi beschreven werd, maar ik denk dat er andere boeken zijn die ik beter vond.

Extra informatie over Stephen Chbosky: 

Hij is geboren in Pittsburgh, Pennsylvania.
Hij was zelf de regisseur van de film.
Hij heeft er vijf jaar over gedaan om het boek te schrijven, omdat hij de karakters verder wou uitwerken en de aspecten van het boek wou laten aansluiten met zijn eigen herinneringen.

En voor de mensen die liever films bekijken dan boeken lezen, zie hier de trailer van de film.

Hebben jullie het boek al gelezen of de film gezien? Laat me weten wat je er van vond!


Love Always,

Mirte

3 opmerkingen on "The Perks Of Being A Wallflower • Stephen Chbosky "
  1. Ik las het boek een paar maanden geleden, ge-wel-dig, op heel erg veel vlakken leek het alsof ik mezelf in Charlie zag, ik heb zelfs gehuild op het einde, haha, daarna heb ik ook de film bekeken, maar mijn voorkeur gaat toch naar het boek!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Louise! Ben blij dat jij er ook zo over denkt. Ik heb ook liever de film. En ik herkende mezelf ook heel hard in Charlie, dat vond ik heel mooi. Bedankt voor je reactie! X M.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber