Social Icons

Thirteen Reasons Why • Jay Asher

1.5.17
Hey iedereen,
Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig naar de serie "Thirteen Reasons Why" op Netflix aan het kijken is. Ik ben één van die "iedereen." Ik ben blij dat de serie zo goed in de smaak valt en ik hoop dat mensen nu wel beseffen hoe groot effect pesten, uitsluiten, uitlachen, negeren,... heeft op andere. Toch knaagt er iets aan mij. Deze serie is namelijk gebaseerd op een boek, geschreven door Jay Asher. Dit lijkt iedereen vergeten te zijn... Daarom wil ik het vandaag over het boek hebben en zal ik het vergelijken met de serie.

De hoofdrolspeler van het verhaal is Clay Jensen. Op een dag krijgt hij een doos met zeven cassettes erin opgestuurd. De cassettes zijn van Hannah Baker. Het meisje waar hij al maanden in stilte verliefd op is, het meisje dat eventjes ook interesse in hem leek te hebben, het meisje dat een paar dagen geleden zelfmoord gepleegd heeft… Hij kan zijn oren niet geloven, maar hij kan ook niet stoppen met naar de cassettes luisteren. Het enige wat hij wou is dat hij de cassettes eerder had gekregen, dat hij haar kon helpen.
Hannah Baker vertelt haar dertien redenen op de zeven cassettes. Enkel de volgens haar dertien schuldige krijgen de cassettes om de beurt opgestuurd, zodat ze kunnen horen wat ze fout gedaan hebben. Als ze dat niet doen, zal een tweede versie de wereld opgestuurd worden en kan iedereen de redenen horen. Clay snapt niet waarom hij de cassettes heeft gekregen. Ze hebben maar een paar keer met elkaar gepraat, hij kan toch niks fout gedaan hebben? In spanning luistert hij verder naar de verhalen van Hannah Baker.
Dat is ook ineens de tweede hoofdrol, Hannah Baker. In het verhaal komt ze alleen dood aan bod, je leert haar en haar verleden gaandeweg kennen, door naar de cassettes te horen. Ze vertelt alles in detail, en je kon echt voelen hoe ze zich voelde. Je kon je echt goed inleven in het verhaal, en je begreep haar naarmate het boek verder ging steeds beter.
Het verhaal speelt zich af in deze tijd, maar de schrijver heeft er speciaal voor gekozen om er een “ouderwets” gegeven in te brengen. Tegenwoordig zou het ook via cd, groepschats, e-mails, … kunnen gaan, maar de schrijver vond het gegeven van cassettes veel beter passen bij dit boek. Het feit dat je in het begin niet goed weet wat je er mee moet doen, al een manier moet zoeken om ze te kunnen afspelen, de nostalgie,… Zelf vind ik dit ook een heel creatieve, maar super passende manier voor dit soort boek.

Ik vind persoonlijk het boek beter dan de serie. Ik denk dat als het boek niet zou bestaan, ik deze serie geweldig zou vinden. Ik zou echt overdonderd zijn door het feit dat iemand dit kon bedenken. Maar doordat ik nu het boek al gelezen had, vind ik dat de magie er een beetje van af is. De serie is heel realistisch gebracht, al moet ik zeggen dat ik sommige stukken wat overdreven vind. De acteurs zijn wel zeer sterk, ze brengen het heel natuurlijk. Voor mensen die de serie al gezien hebben, of zijn aan het zien, zou ik aanraden om het boek ook te lezen. Misschien ligt het gewoon aan het feit dat ik graag lees dat ik het boek beter vind.
De serie krijgt heel veel reactie, ze zou gevaarlijk kunnen zijn voor mensen die zich voelen zoals Hannah. Ik vind het ook een beetje raar dat mensen een serie nodig hebben om te weten dat ze vriendelijk moeten zijn en dat elke kleine opmerking kan kwetsen. Denk daarom heel goed na voor je iets zegt of doet wat verkeerd kan opgevangen worden, je weet nooit hoe iemand dit kan opnemen. 

Het boek geef ik 4 sterren (de serie 3), omdat ik het echt een goedgevonden concept vind! 
Nood aan een babbel:

Vinden jullie het boek of de serie beter? Let me know! 

Liefs, 
Mirte xxx 

Be First to Post Comment !
Een reactie posten

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber