Social Icons

SKAM - serie

11.9.17
Hey iedereen,
Vandaag ga ik het hebben over een serie waar ik echt supergrote fan van ben; SKAM. De serie is Noors, dus het kan goed zijn dat jullie er nog nooit van gehoord hebben. Toch heeft de serie heel veel reacties gekregen en staat het internet er vol van, maar ik vergeef het jullie. 😉

De serie heeft 4 seizoenen, elk seizoen met een ander hoofdpersonage en -thema('s).

In het eerste seizoen volg je Eva, ze komt terecht in het eerste middelbaar met enkel haar vriendje Jonas en zijn beste vriend Isak als vrienden. Ze doet dingen waar ze niet trots op is, enkel om er bij te kunnen horen. Ze leert een paar meisjes, Vilde, Noora, Sana en Chris, kennen en samen vormen ze een Russbus. (uitleg volgt later!) De meisjes worden onafscheidelijk en maken knotsgekke dingen mee! Je ziet hoe Eva worstelt met zichzelf te aanvaarden, ze heeft niet echt een eigen mening over dingen. Ze volgt vooral haar vriendje en vergeet zichzelf vaak. In de lagere school was ze beste vriendinnen met Ingrid en Sara, maar door omstandigheden is deze vriendschap gestrand. Daar probeert ze zich over te zetten, maar dat valt niet mee.

De trailer;

Seizoen 2 gaat over Noora, één van mijn lievelingspersonages. Noora is de stoerste van de hoop, ze is een onafhankelijke coole meid met haar eigen visies die ze heel hard probeert te verdedigen. Ze heeft geen jongen nodig om gelukkig te zijn... Of toch wel? Wanneer ze verliefd wordt, weet ze even niet wat ze moet denken. Standpunten waar ze achterstond, lijken te vervagen. Telkens wanneer ze het een kans wil geven, gebeurt er iets waardoor ze weer in de war is. Dit seizoen was mijn lievelingsseizoen, (of op de tweede plaats, ik kan niet goed kiezen hihi) omdat ik Noora echt een heel interessant personage vind en de hoeveelheid liefde in dit seizoen gewoon geweldig is! Ik denk dat veel meisjes zich kunnen herkennen in haar, net zoals ik.  

In het derde seizoen hebben we een jongen als hoofdrol, Isak. Hij is uit het huis gaan wonen, omdat hij de problemen van / tussen zijn ouders niet meer aan kon. Hij is een ontzettend knappe, lieve en grappige jongen en -tot ergernis van zijn vrienden, die minder geluk hebben- heeft veel aanzien van de meisjes. Toch knaagt er iets in hem... Al de relaties met meisjes zijn voor hem heel oppervlakkig en hij snapt niet wat zijn vrienden er zo leuk aan vinden. Wanneer hij Even ontmoet, een mysterieuze laatstejaars, is hij in de war. Valt hij op jongens?
De relatie tussen Isak en Even is magisch. Ik heb dit seizoen zo vaak gehuild, omdat ik meeleefde met Isak, omdat ik jaloers was op hun liefde, omdat alles zo realistisch lijkt... Als seizoen 2 mijn lievelingsseizoen niet is, dan is dit seizoen het zeker! (Ze staan beiden op nummer 1 denk ik :) )

Het vierde seizoen gaat over Sana, in de vorige seizoenen kwam zij nooit heel uitvoerig aan bod, dus je leert haar nu heel goed kennen. Ze is een moslima en vindt dat Noorwegen te racistisch is. Ze geeft een kijk in haar leefwereld met haar rituelen en standpunten. Zo mag ze niet trouwen met een niet-gelovige, iets waar ze zich veel vragen over stelt. In het laatste seizoen valt de vriendinnengroep een beetje uit elkaar en ik was echt bang dat er geen happy end ging komen... Aan jullie om te zien of die er wel komt of niet 😉. Ik heb echt geweend toen de laatste aflevering gedaan was, ik voelde me ineens heel leeg. Deze serie betekent echt heel veel voor mij, hoe alles zo realistisch en herkenbaar is. Een echte aanrader voor jongeren! 

Een gegeven dat doorheen de seizoenen aanwezig is, is de Russbus. Russ of Russfeiring is de naam voor feesten die de leerlingen van het laatste jaar vieren om afscheid te nemen van het middelbaar. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met onze Chrysostomos, alleen duren hun feesten ongeveer 3 weken met een grote slotoptocht op de nationale feestdag 17 mei. Dit is het hoogtepunt van hun schoolcarrière, dus zijn ze hier ook al van het eerste middelbaar mee bezig.
Ik geef deze serie zonder twijfel 5 sterren, omdat ik er echt verslaafd aan ben! Ik vond het zo'n goede serie, met interessante en herkenbare personages, je kon je in elk personage wel inleven.

Extra informatie:
Ik heb alleen maar een trailer van seizoen 1, omdat het heel moeilijk was om deftige trailers van de andere seizoenen te vinden. Mijn excuses!
De serie staat niet op Netflix en is eigenlijk best moeilijk om te kijken. Ik heb de eerste 3 seizoenen via een Google Drive bestand gekeken en seizoen 4 via een andere site. De afleveringen staan ook wel op Youtube, maar hiervan weet ik niet of de kwaliteit wel goed genoeg is.
Een echte aanrader! Wie de serie wil zien / al heeft gezien, stuur me een berichtje en laat me weten wat je er van vindt / vond! Takk. (Bedankt in het Noors 😉 )

Kus,
Mirte

Be First to Post Comment !
Een reactie posten

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber