Social Icons

Zij en Haar • Dirk Bracke

15.1.18
In de herfstvakantie ben ik samen met mijn zus en haar beste vriendin naar de boekenbeurs gegaan. Ik wou mijn boeken door Sylvia Van Driessche laten signeren. Vlak voor ik vertrok ontdekte ik dat Dirk Bracke die dag ook kwam signeren. Ik ben al jaren fan van hem en heb al verschillende boeken van hem gelezen. Ik kon dus niet anders dan mijn favoriete boek mee te nemen en enthousiast te vertrekken. Toen ik daar aankwam lag er een hele stapel met boeken van hem en ik moest mezelf bedwingen ze niet allemaal mee te nemen. Ik heb uiteindelijk voor Zij en Haar gekozen.

Zij en Haar is het verhaal van Eve. Haar beste vriendin, Margaux, is twee jaar geleden omgekomen in een auto-ongeluk. Niemand weet hoe hard ze dit verdriet nog steeds meedraagt. Ze probeert weer verder te gaan met haar leven en denkt dat dit gaat lukken wanneer Tibo verliefd wordt op haar. Ze kent Tibo al lang en wil de relatie een kans geven. Maar al snel merkt ze dat de gevoelens voor Tibo niet echt zijn, ze blijft maar met hem samen omdat het "zo hoort".

Wanneer ze op een dag Céline ziet lopen op de speelplaats, weet ze niet hoe ze zich moet voelen. Het oogcontact tussen Eve en Céline bezorgt Eve kippenvel. Ze wil Céline beter leren kennen en neemt elke kans aan om haar eventjes te zien. Wanneer ze met school op kamp gaan, verzamelt ze al haar moed bijeen en gaan ze samen boodschappen doen in de stad. Daar blijkt dat ze een klik hebben en ze spreken al snel af om elkaar beter te leren kennen. 

Dan worden ze verliefd op elkaar en Eve weet zich geen blijf met zichzelf. Ze weet niet hoe ze dit aan haar vriendinnen en ouders moet vertellen. Wat gaan ze van haar denken? Maar Eve heeft geen zin meer om haar te verstoppen, ze is klaar om eindelijk zichzelf te zijn. 

Ik heb heel hard genoten van dit boek. Het boek geeft een heel goed beeld van de wereld van tieners en wat er zich allemaal in hun hoofd (kan) afspeelt (afspelen). Zoals ik al eerder zei, ben ik al lang een fan van Dirk Bracke. Ik vind het mooi hoe hij moeilijke onderwerpen "simpel" kan verwoorden, zonder het simplistisch en verwaarloosbaar te laten overkomen. 

Ik heb een paar artikels geleden gezegd dat ik graag boeken lees waar een dieper verhaal inzit en gaat over "niet evidente" thema's. Ik weet eigenlijk niet goed of ik dit boek mee onder deze categorie moet plaatsen, want homoseksualiteit zou iets wél evident moeten zijn. Ik snap niet dat in 2017 (of ondertussen al 2018) er nog steeds mensen zijn die hier een probleem van maken. Laat mensen zijn wie ze willen zijn, laat mensen hun niet hoeven te schamen of slecht voelen om wie ze zijn. Ik ken een paar mensen die gay, bi of iets anders zijn en ik heb er nooit een seconde aan gedacht dat ik ze nu ineens anders bekijk of minder graag zie. Ze zijn nog steeds dezelfde mensen en ik snap niet dat sommige mensen dit niet kunnen of willen inzien. Just spread some more love around the world, it needs it. 💕
Ik geef dit boek 4 sterren, omdat ik enorme fan ben van Dirk Bracke, maar het verhaal soms net iets te snel ging naar mijn mening. 

Ik wil trouwens nog even benadrukken dat als er iemand wil praten over dit thema, ik sta altijd klaar voor jullie. Dit geldt ook voor Amber, we zijn er voor jullie. 

Dan wil ik jullie toch nog het beste wensen voor 2018, het wordt een topjaar. Ik voel het. 

Dikke kus,

Mirte xxx 
Be First to Post Comment !
Een reactie posten

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber