Social Icons

Het ongelukproject • Julie Buxbaum

16.8.18
Zij wordt graag gezien, zij heeft vele vrienden, zij is populair. Zij was gelukkig althans dat dacht ze, tot haar vader overleed en ze hem leerde kennen. Hij is alleen, hij is anders, hij is die weirdo met zijn notitieboekje, hij heeft geen vrienden, maar hij had er vrede mee, althans, dat dacht hij tot hij haar leerde kennen. Er is slechts één bijzondere ontmoeting nodig om een leven voorgoed te veranderen, dat is duidelijk. 

Het ongelukproject is een boek geschreven door Julie Buxbaum, bekend van haar debuut ‘Vertel me drie dingen’. Voor mij was het eerste boek dat ik van Julie las, maar ooh, wat hou ik van haar schrijfstijl! 

Kit en David zijn twee jongeren die dag en nacht verschillen, maar die na die ene bijzondere ontmoeting waar het allemaal om draait toch vriendschap sluiten. David zit altijd alleen aan een tafel, altijd. Wanneer Kit op een dag genoeg heeft van de sleur die leven heet, besluit ze om bij David aan tafel te gaan zitten. Ze denkt er rust te vinden, maar krijgt de keiharde realiteit in haar gezicht gesmeten David noemt de woorden vader en dood alsof het de normaalste zaak is van de wereld en hoewel Kit hier eerst even van schrikt, voelt het als een verademing. Ze willen elkaar beter leren kennen en besluiten daarom vrienden te worden, dit zorgt jammer genoeg voor een heleboel hindernissen. Kan de nieuwe vriendschap tussen Kit en David blijven bestaan ondanks alles dat er tussen komt? Én wat is nu precies het ongelukproject? 

Je leest het verhaal uit zowel de ogen van Kit als die van David, dat vind ik heel leuk omdat dit variatie brengt in het verhaal en je van beide kunt lezen wat ze nu precies denken op dat ene toch best wel awkward moment. 
Op Instagram liet ik vallen dat ik niet zo goed wist wat ik van het boek moest vinden.  Eigenlijk vond ik het boek echt geweldig. De verhaallijn was leuk, de schrijfstijl van Julie vond ik leuk en de cover is gewoon super, maar Julie heeft de kans om een belangrijke boodschap over te brengen gemist. 

De personages zijn erg 'extreem' dat vind ik eigenlijk van alle personages behalve dat van Kit. David wordt op de achterflap bestempeld als de weirdo van de school, niets mis mee natuurlijk, maar Davids uiterlijk gaat van een jongen met wilt lang haar en iedere dag dezelfde outfit naar die ene jongen waar elk meisje opeens stapel verliefd wordt. Jammer, want eigenlijk zouden we de wereld moeten leren dat je ook geaccepteerd kan worden zonder dat je jezelf in kleren moet steken waar je je niet goed in voelt en je haar te doen zoals die ene celeb. 

Ik heb echt van het boek genoten en heb het heel graag gelezen, maar vond het gewoon jammer van Davids personage, vandaar geef ik het boek een 4/5. 

Raad ik het je aan om het boek te lezen? 
Ja! Er komen heel mooie onderwerpen in het boek aan bod en het verhaal is echt luchtig om even tussendoor te lezen. 

Extra:
Titel: What to say next (Het ongelukproject) 
Auteur: Julie Buxbaum 
Genre: Young Adult Contemporary 
Uitgever: Uitgeverij De Fontein 

Be First to Post Comment !
Een reactie posten

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber