Social Icons

Volg me • Sophie Jansen

6.9.19
De middelbare school, een plek waar reputatie tegenwoordig veel belangrijker is dan je goed in je vel voelen. De middelbare school, een plek vol druk en prestatie. De puberleeftijd, misschien wel de lastigste leeftijd die we meemaken, want wat denken anderen van wie ik ben? Marlou & Mick kunnen ervan meespreken in Sophie's debuut: Volg me.

Volg me is het debuut van Sophie Jansen. Sophie is een leerkracht Nederlands en dat merk je aan alles in het boek. Ze weet duidelijk waarover ze spreekt wanneer ze het heeft over puberproblemen die zich voordoen op een school, maar ook heeft ze er op een slimme manier voor gezorgd dat iedereen die het boek leest ook meteen een woordje Nederlands leert door ieder hoofdstuk te beginnen met een woord waarvan ze daarna de betekenis uitlegt. 

Sophie heeft ervoor gekozen om een verhaal te vertellen in de schoenen van een meisje en in de schoenen van een jongen. Slim gezien, want zo komt de boodschap die ze wil overbrengen nog sterker naar voren. 

In volg me, volgen we het verhaal van Marlou en Mick. Marlou is een meisje dat volgens de jongens van de school een 'lekkere kont' heeft, haar ouders hebben veel geld, maar ze begrijpen niets van hoe het is om een puber te zijn in 2019. Haar beste vrienden Yana en Joep begrijpen het gelukkig wel en doen er dan ook alles aan om er voor haar te zijn wanneer nodig. Dit schooljaar heeft ze haar vrienden extra hard nodig wanneer het ergste dat haar ooit kon overkomen opeens ook echt gebeurd. 

Mick is een jongen die graag gezien wordt bij de meisjes en dat weet hij. Zijn vriendengroep is vaak alleen maar bezig met meisjes 'fiksen' dus doet Mick dat ook maar een beetje om erbij te horen. In werkelijkheid, heeft Mick heel veel medelijden met de meisjes en moet hij steeds weer denken aan zijn zusje Sam: 'zouden jongens ook zo tegen haar praten?' Zijn moeder heeft enkele maanden geleden te horen gekregen dat ze MS heeft, Mick vertelt het verder tegen niemand en probeert de last dan maar alleen te dragen.

Alsof het feit dat de twee tieners dit allemaal alleen al moeten dragen nog niet zwaar genoeg is, heeft de school ook last van hun eigen versie van Gossip Girl: Blogger 4818. Deze anonieme blogger hoort en ziet alles en deelt het met iedereen die het maar wilt horen. De blogger brengt heel wel ophef met zich mee en weet het leven van de schoolhangers serieus zuur te maken, maar waarom ze het doet en wie het is, dat weet niemand. 
Het boek krijgt van mij 4 koekjes. Sophie's schrijfstijl is zo vlot om te lezen dat ik het boek bijna in één ruk heb uitgelezen. Het boek verloor helaas een koekje dankzij zijn open einde. Wat ik zo leuk vond aan het boek waren de betekenissen die er uiteindelijk achter bleken te zitten wanneer ik er eens goed over nadacht. 

Raad ik je het boek aan?
Ja. Ik greep het boek in de winkel vast vanwege de 10€ sticker die er op kleefde, maar ging er mee naar huis omdat ik het gevoel had dat het me goed zou doen. Dat ik mij door dit boek wat minder alleen zou voelen. Dat deed het ook, want het boek doet je inzien dat iedereen door shit gaat. Zélfs de populaire mensen die alles op orde lijken te hebben. Heb jij dus soms ook het gevoel dat je alleen bent op jouw gigantische school? Lees dan zeker even dit boek. OFFF ben jij al lang van de schoolbanken af en heb je geen idee hoe het er op een school echt aantoe gaat in 2019, lees dit boek dan ook zeker even. 


Extra:
Titel: Volg me
Auteur: Sophie Jansen
Uitgever:  Karakter uitgevers B.V.
Hier te koop

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliatie. Dat houdt in dat ik een percentage krijgen indien je iets aankoopt via mijn link. 
Be First to Post Comment !
Een reactie posten

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber