Social Icons

Leen Dendievel // De lezing

13.10.19
Denk aan een moment waarop jij het meeste stress had. Waarop jij zoveel buikpijn had van de zenuwen dat je dacht dat je zou overgeven. Doe dat maal duizend en weet dan niet waarom je voelt wat je voelt. Dat is een paniekaanval. Woorden die 10 oktober uit de mond kwamen van Leen Dendievel op een lezing die ik bijwoonde. 


De Belgen onder ons kennen Leen natuurlijk van haar rol als Kaat in thuis, maar zoals ze 10 oktober zelf al zei, is ze meer dan alleen dat. Daarom heeft ze besloten heeft om te stoppen bij thuis, ze wilt een nieuw personage het leven in roepen en haar dromen najagen. Maar soit, wij waren daar natuurlijk niet om te praten over Thuis. 

Leen heeft ondertussen twee boeken geschreven. Twee boeken die ik, let's be honest, nog niet gelezen heb, maar die een verhaal vertellen waar ik mezelf heel extreem in herken. Dat laatste werd me erg duidelijk tijdens haar lezing. 

Het was op sommige momenten zelfs zo herkenbaar dat ik soms vergat dat ik naar haar aan het luisteren was en niet naar mezelf. Heel eng dat ik soms enkele tellen zelfs vergat dat ik mij in de bib bevond tussen nog een hele hoop andere mensen. 

Je had er bij moeten zijn om het te snappen, dat wel, maar ik wil hier erg graag even delen wat deze lezing mij gebracht heeft. 
Voor wie mij niet kent van mijn persoonlijke blog even een korte context: Ik heb dus al een lange tijd last van een depressie. Nu ja, eigenlijk is het wat gecompliceerder dan een depressie, maar goed. Hierdoor heb ik dus een tijd terug erg vaak last gehad van zware paniekaanvallen die mezelf, maar ook anderen in gevaar begonnen te brengen en daardoor heb ik in april twee weken doorgebracht in de kinderpsychiatrie. Sinds dat bezoekje daar ging eigenlijk alles wel wat meer de goede kant op, maar ik stond daar nooit echt bij stil. Tot op die lezing dus.

Ik besefte opeens hoe ver ik vandaag de dag sta, hoe hard ik gegroeid ben in dit hele traject, maar vooral hoe dankbaar ik ben voor het feit dat ik dit heb meegemaakt. Best gek he, dankbaar zijn voor de zwaarste momenten van je leven. Hier is het ding. Net als Leen probeer ik taboe's te doorbreken en te laten zien dat niemand de enige is die meemaakt wat hij/zij meemaakt. Toen ik voor het eerst mijn verhaal deelde op mijn persoonlijke blog, kreeg ik meteen super veel privé-berichtjes vol bedankjes. Ik had de gevoelens van zo veel meisjes omgezet in woorden. Al die berichtjes hebben mij een nieuwe missie gegeven: de missie om andere mensen te helpen door mijn verhaal zo veel mogelijk te verspreiden. 

Toen Leen haar hele verhaal deed op die lezing, besefte ik dat ik dat wat zij doet, ook allemaal aan het doen ben. Op mijn manier. 

Wat ik onthouden heb van de lezing: 
• Gevoelens zijn op eender welke leeftijd hetzelfde, maar een kind van vijf beseft dat minder dan een volwassenen. 
• Bananen eten helpt tijdens een paniekaanval.
• Het is NIET goed om plekken te vermijden waar je een paniekaanval gehad hebt.
• Zelfs de mensen waar jij zo naar opkijkt hebben last van paniekaanvallen.
• Het is echt heel belangrijk om te praten over je gevoelens met iemand. Zelfs wanneer je nog heel jong bent. 
• Je gaat maar één dag dood en dat is de dag dat je dood gaat. 
• Je verschrikkelijk hard vervelen is GOED! Verveel je zoveel je kan! 
• Het is belangrijk om minstens één keer per dag eens gewoon voor je uit te staren en niets te doen. 
• Hooggevoeligheid is niet iets waar je licht moet overgaan! 
• Begin te zingen wanneer je midden in een paniekaanval zit. Hierdoor ga je weer normaal ademen.
• Je bent niet alleen!!!!
Waarom deel ik dit hier?
Dit is zoals je misschien wel al merkt niet het soort artikel dat ik hier normaal deel. 10 oktober was het natuurlijk de dag van de mentale gezondheid. Een onderwerp waar ik op mijn persoonlijke blog dan ook veel aandacht aan gegeven heb. Toen ik plots besefte dat ik hier eigenlijk andere volgers heb dan daar, wilde ik dit onderwerp ook hier eens onder de aandacht brengen. Want misschien heb jij wel last van depressie, burn-out of iets anders en voel jij je wel heel alleen in dit alles. Deze lezing leek mij daarom de perfecte kans om dit onderwerp aan te kaarten op books and biscuits. Het was namelijk de perfecte samensmelting tussen boeken en mentale gezondheid. 

Laat ik dat laatste meteen gebruiken als een overstap op iets compleet anders dat ik ook nog even wilde delen: mijn rode neuzen actie.  

Ik ben beginnen lezen toen ik er nood aan had om uit deze wereld te verdwijnen, boeken werden daardoor een wereldje waar ik iedere dag in wilde verdwijnen. Om deze rede heb ik besloten om bladwijzers te verkopen voor Rode Neuzen dag. Je kan ze aankopen via dit account: 

Ben jij iemand die worstelt met je mentale gezondheid? Weet dan alsjeblieft dat je niet alleen bent en dat ik er altijd voor je ben. 

Alleen maar liefde! 

Kusjes en koekjes, 
Amber
Be First to Post Comment !
Een reactie posten

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber