Social Icons

Het moois dat we delen • Ish Ait Hamou

9.1.20

Zij heeft vijf verschrikkelijke jaren achter de rug en moet er nog steeds iedere dag voor boeten. Hij weet met zichzelf geen blijf meer na wat er vijf jaar geleden is gebeurd. Hij en zij kennen elkaar totaal niet, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij, moeten met zen allen dit boek verplichten aan onze maatschappij. 

Joejoeeee! Voor ik met deze post verder ga, wil ik jullie even allemaal een verschrikkelijk gelukkig nieuwjaar wensen. Stiekem schaam ik mij wel een beetje voor hoe laat ik hier nog mee afkom, maar soit, beter laat dan nooit zeker? 

Het moois dat we delen is het laatste nieuwe boek van Ish Ait Hamou die de niet boek lezende mensen waarschijnlijk wel kennen van het programma 'So you think you can dance'. Maar aangezien jij hier bent, vermoed ik dat jij een lezend mens bent en dan kan je Ish ook wel kennen van de boeken 'Hard hart' en 'Cécile'. Voor mij was Het moois dat we delen het eerste boek dat ik van Ish las, maar één ding kan ik je alvast verklappen. Ik wil meer. 

Het moois dat we delen is een boek dat focust op twee verhalen. Dat van Soumia, de in België geboren vrouw (met Marokkaanse afkomst) die dankzij de grootste fout in haar leven meer gezien wordt als een, om het maar even grof te zeggen, stuk stront dan als een echt mens. En dan heb je ook nog dat van Luc, een echte oude Vlaamse rakker die niet goed weet hoe hij zich moet gedragen tegenover zijn hoofddoek dragende overburen. 
Hoe Ish het gedaan heeft, ik weet het niet, maar het racisme en de haat die wij tegenover elkaar dragen wordt hier gewoon fantastisch écht beschreven en ik heb er enorm om moeten huilen. Boos, dat werd ik er ook van, want ik kan gewoon echt niet begrijp dat we zelfs in de 21ste eeuw nog steeds over elkaar praten in rassen om, zonder het er dan expliciet bij te zeggen al meteen duidelijk te maken wat je oordeel over die persoon zal zijn. Wat door dit boek wel meteen duidelijk wordt, is dat ik niet de enige ben met die mening. Want, de titel zegt het eigenlijk zelf al, we delen ZOOOOOO veel meer dan we denken en het zou allemaal zo veel mooier zijn wanner we dat allemaal eens gaan beseffen.

Daarom vind ik dat scholen dit boek per direct op hun leeslijsten moeten zetten en met tientallen moeten aanbieden in hun bibliotheek. Zeg voorgoed vaarwel tegen die oude boeken die ons alleen maar leren hoe het niet moet en geef ons dit. 

Want wie zijn wij om over elkaar te oordelen wanneer we niet eens bereid zijn om naar elkaars verhaal te luisteren? 


Van mij krijgt dit boek, zonder dat ik er zelfs ook maar over moet nadenken, 5 koekjes. Niet alleen voor de bovenstaande argumenten, maar ook voor de vlotte schrijfstijl en het hierbij aansluitende feit dat dit een boek was dat ik in een tempo heb uitgelezen waarvan ik dacht dat ik het niet in mij had. Voor alle tranen die het bij mij heeft doen vallen, voor de shock die het bij mij achterliet en voor Ish als persoon, want wauw wauw wauw van hem moeten er meer zijn. 

Extra:
Titel: Het moois dat we delen
Auteur: Ish Ait Hamou
Uitgever:  Standaard Uitgeverij
Hier te koop

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliatie. Dat houdt in dat ik een percentage krijgen indien je iets aankoopt via mijn link. 

1 opmerking on "Het moois dat we delen • Ish Ait Hamou"
  1. oeeh klinkt echt als een geweldig boek!! ik ken ish inderdaad alleen van so you think haha! (ik mis dat programma wel echt wow, dat was echt tof!) ik wist helemaal niet dat hij schreef, voor ik hem op je instagram voorbij zag komen! ik ga zijn boek sowieso ook eens proberen te pakken te krijgen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Wat lief dat je een reactie achter laat! Je bent geweldig.
Nu jij mijn dag gemaakt hebt met jouw berichtje, stuur ik jou met plezier een geweldige dag op.
Spread Kindness around like confetti and karma will do the rest.
Liefs,
Amber